Lundian hyllyn maalaus

Vaimo huomasi Facebookissa Jyväskylän roskalava-ryhmässä ilmoituksen Lundian ruskean sävyisestä hyllystä, joka oltiin antamassa pois (ilmaiseksi) muuton alta nopealla aikataululla. Meillä on samanlaista hyllyä paljonkin ja nopeasti arvioin hyllyn hinnaksi uutena yli 1500 euroa. Ja kokemuksesta voin sanoa, että Lundian hyllyt ovat täyttä puuta ja erittäin kestäviä. Eli oli helppo valinta hakea hylly pois, kun siihen oli mahdollisuus. Tässä vaiheessa ei vielä ollut ajatusta siitä, mitä hyllyllä tehdään.

Hylly haettiin auton perään ja pienen tutkimuksen jälkeen huomasin sen olevan hyllyjen osalta hyvässä, mutta likaisessa kunnossa. Päätytikkaissa oli molemmissa reiät, jotka oli niihin tehty johtoja varten.

Kun asiaa hieman hahmoteltiin, niin päädyttiin siihen, että korvataan tällä hyllyllä tyttären valkoinen Lundian hylly. Kyseinen hylly on saman levyinen, mutta matalampi versio, joten tällä vaihdolla saatiin aikaan lisää säilytystilaa pieneen asuntoon. Tyttären toiveesta uuden hyllyn väriksi valikoitui musta, joten maalausta oli tiedossa.

Osien puhdistus ja reikien paikkaus

Lundian nettisivulta löytyy hyvät ohjeet hyllyjen maalausta varten (linkki ohjeeseen). Käytännössä tein kaikki lähes kaikki vaiheet tuon ohjeen mukaan.

Ensimmäisenä paikkasin päätytikkaista reiät Tikkurilan Helmi kalustekitillä, jolla peittyi reilun sentin reikä ihan kohtuudella. Levitin kitin lastalla reiän päälle ja pidin reiän toisella puolella pientä vanerin palaa, jotta kitti ei päässyt reiän kautta karkuun. Vanerin pala kannattaa poistaa ennen kitin kuivumista, jotta pala irtoaa helposti, eikä irrota kittiä.

Hyllykön osien puhdistus tapahtui Tikkurilan kalustepesulla, jota suihkutin osien pintaan ja hankasin pintaa karkealla sienellä hetken. Lopuksi pyyhin pinnan kostealla rätillä ja annoin pinnan kuivua.

Hionta ja maalaus

Hyllyn osien puhdistuksen jälkeen hioin osat hiomapaperilla, jonka karkeus oli P150. Hiomisen apuna käytin tasohiomakonetta. Hiomisen jälkeen poistin pölyn imurilla ja kostealla rätillä.

Hiotun pinnan maalasin Tikkurilan Otex Akva-pohjamaalilla, joka sävytetty harmaaksi. Mustaa sävyä ei saanut, koska Otex Akvan pohjasävy on valkoinen.

Pintamaalauksen tein puolihimmeällä Helmi-kalustemaalilla, joka oli sävytetty mustaksi (RAL 9005). Sekä pohja- että pintamaalauksen välineinä toimivat pensseli ja pieni vaahtomuovitela.

Hyllykön alkuperäinen väri oikealla ja pohjamaalin väri vasemmalla

Pohjamaalausta

Lopullinen väri

Ovet

Tähän hyllykköön löysin Tori.fi -kauppapaikasta Lundian paneeliovet, joita ostin 4 kappaletta 20 eurolla. Kyseiset ovet purin osiin ja hioin hiomapaperilla ja liimasin ovet takaisin kokoon puuliimalla. Kyseisten retro-ovien kunto oli hyvä niiden ikään nähden. Saranoista päätellen ovilla oli ikää 40-50 vuotta. Liimatutut ovet maalasin samoin kuin muutkin osat.

Retro-ovet alkuperäisessä asussa

Laatikot

Tyttären vanhasta hyllykössä oli kaksi laatikkoa, jotka hioin ja maalasin samoin kuin muutkin osat.

Vähän uutta

Koska hyllyn mukana ei tullut taustalevyjä tai tukiristikkoa, niin ostin hyllykköön uuden Lundian mustan tukiristikon. Tämän lisäksi ostin oviin ruskeat nahkaiset vetimet Lundian valikoimasta, joka on katsottavissa osoitteessa Lundia.fi. Ovissa ei ollut nykysaranoille tyypillisiä upotuksia, joten ostin oviin Pislan pinta-asennettavat mignon-saranat, jotka löytyivät Puuilon valikoimista.

HYLLYN KOKOAMINEN

Lundian hyllyjä voi koota monella tapaa, joten suunnittelin osien paikat aluksi Lundian suunnitteluohjelmalla. Kun olin löytänyt oikean asettelun, kokosin hyllyn aluksi kotona oikeaan järjestykseen. Lopulliseen muotoon kokosin hyllykön tyttäreni kotiin.

Suunnittelukuva

Ensimmäinen versio

Lopputulos